Forfatter(e): Jared Elgvin - E-post: jared@laiv.org
Kilde: Jared Elgvin
Utgitt: - Sist endret: 25.01.2002
Stikkord: Ringbrynje, rustning
Forfatteren(es) krav til evt. gjenbruk av materialet nedenfor: Bruk fritt men kun til ikke-komersielle formål
OBS! Husk alltid å oppgi forfatter og kilde når du gjenbruker materiale. Bruker du materiale fra denne websiden, er kilde: Skattk@mmeret.

Info: Beskrivelse av hvordan man lager en ringbrynje.

Tittel: Ringbrynje, hvordan lage


Hvordan lage Ringbrynje

Ingredienser:

- 1 Kveil ståltråd , (blank) ca: 1,73 mm tykk. ca: 1 km lang.
- evt. 3-400 ståltrådstenger à 3 meter (samme kvalitet)

Verktøy:

- 1 par arbeidshansker.
- 1 Drill m/trinnløs hastighet & revers.
- 1 Stålstang 6-8 mm tykk (ettersom hvor store ringer du vil ha), ca 40 cm lang
- 1 Avbiter med kraftig moment på tuppen (Knipex m/2 ledd eller lign.)
- 2 Nebbtenger for åpning og lukking av ringer.

Slik Gjør du:

Fest stålstangen i drillen. Klipp opp en passende lengde ståltråd begynn med 3 meter og juster etterhvert(evt en ferdig stang). Borr et 2mm hull i enden av stålstangen. Stikk tuppen av stålstangen inn i en fastspent planke e.l. Grip ståltråden (m/hanske) ca 30 cm fra stangen stikk den igjennom hullet og begynn forsiktig å lage spiraler med drillen. Det lønner seg å ha stram tråd og holde et stykke ifra stålstangen slik at du hele tiden kan følge stigningen på gjengene med hånden.
For å få spiralen av stangen klipp tråden der den går igjennom hullet.



Vi har nå kommet fram til den kjedeligeste delen av det å lage ringbrynje. etter at du har tvinnet opp en del spiraler kan man begynne å klippe opp disse til ringer. Når man har mange ringer bruker man nebbtengene til å åpne havparten av ringene og lukke resten.

Nyklippet
Åpen
Lukket
Slik ser de forskjellige ringene ut ovenfra:

Man tager 1 åpen ring og setter 4 lukkede ringer inn på denne, deretter lukker man den åpne ringen. Man har da en: "fire i en" når man har brukt opp alle de lukkede ringene og har en hel masse "fire i en" setter man disse sammen med resten av de åpne ringene som vist under:


Man har nå en "remse", når man har mange "remser" setter disse sammen som vist over:
Når man har satt sammen flere "remser" får man et "stykke". Når disse settes sammen er det viktig at det som var "remser" blir liggende vannrett i brynja. Da blir den mer behagelig å ha på , mer solid og mer fleksibel.

Dersom du øsker en tyngre, tettere, mer solid og penere brynje kan ringene settes sammen "Seks i en" dette krever 4 ganger større tolmodighet. Dessuten er det ikke helt historisk korrekt tror jeg.


Alt matrialet her er å betrakte som forfatteren(es) eiendom, og beskyttet av lov av 12.mai 1961 nr.2 om opphavsrett til åndsverk m.v. (opphavsrettsloven)

Skattk@mmeret - Ansvarlig redaktør Tommy Finsen