Forfatter(e): Håkon Mosseby
E-post: mailto:mosseby68@gmail.com
Kilde: Håkon Mosseby
Utgitt: 05.08.2006
Sist endret: 23.04.2008
Forfatteren(es) krav til evt. gjenbruk av materialet nedenfor:
Bruk fritt men kun til ikke-komersielle formål

OBS! Husk alltid å oppgi forfatter og kilde når du gjenbruker materiale. Bruker du materiale fra denne websiden, er kilde: Skattk@mmeret.
Info: Håkon Mossebys betraktninger og tips til deltagelse på laiv samlet i en "fjellvettregel" liste
Stikkord:
Tittel: Livevettreglene

Ymse gode tips om hvordan spille har dukket opp både her og der i tidens løp. Jeg har forsøkt å samle disse i en parafrasering av Fjellvettreglene. Kanskje er ikke alle tipsene like gode, kanskje kan ting skrives om, men her er i hvert fall mitt forslag til

Livevettregler

1. Legg ikke ut på harde spill uten trening.
Det kan være kjekt å ha unnagjort noen enkle og greie liver før du går løs på avanserte - og kanskje langvarige - hardcoreliver. Studer informasjonen om liven nøye og spør arrangører hvis du lurer på hvor avansert liven er.

2. Fortell hva du skal, og hvor.
La kjæreste, slekt og venner få vite hva du skal og hvor. Om ikke annet så blir de så nysgjerrige at de selv vil bli med. Vips! Instant gruppe!

3. Vis respekt for været og værmeldingen.
Ingen omskriving her – hvis været kan bli en faktor under spillet bør du ta dårlige værmeldinger på alvor.

4. Lytt til erfarne spillere.
En erfaren spiller har mye klokt å si, og han/hun trenger ikke ha vært med på mer enn et spill for å ha tenkt mange vettuge tanker. Arrangører er ofte erfarne spillere...

5. Lag et godt kostyme selv for korte og enkle spill. Ta alltid med noen dingser som passer rollen og ha et sted å lagre ting som ikke er i spill.
Det gode kostyme som det tar litt tid å lage har den fordelen at det gir deg lang og god tid til å tenke over og bli kjent med spillet du skal på. Workshopps med andre spillere er tingen! Dingser som du kan bruke, fingre med, eller bare sette fram ved din "base" er gode hjelpere for å få rollen din til å sitte.

6. På lengre spill: Ha alltid med dopapir og nødvendig medisin.
Det siste er viktigere enn det første, og kan være noe så enkelt som å ha et eget lite lager med smertestillende og/eller mageregulerende midler hvis du vet du kan få behov for slikt.

7. Husk rollepapirene dine
Underveis kan det være kjekt å ha teksten som beskriver rollen tilgjengelig. Du kan enten lage små stikkord som du skriver på en liten lapp, eller ta med deg hele rollen og gjemme den blant tingene som ikke er i spill.

8. Spill ikke alene.
Verken du eller medspillerne dine har stor glede av at du sitter for deg selv og ikke involverer deg i spillet. Den gyldne regel er: "Gjør du noe, så skjer det noe!"

9. Vend i tide. Det er ingen skam å snu.
Hvis du underveis i spillet føler deg utilpass eller rett og slett skjønner at dette ikke er noe for deg. Finn en god måte å trekke deg på – snakk med arrangørene – og forlat spillet uten å fostyrre de andre.

10. Spar krefter og spis sjokolade om nødvendig.
Live kan være en sterk både fysisk og psykisk påkjenning. Når du får sjansen bør du passe på å ta deg en pust i bakken, og om nødvendig ta en prat med arrangørene eller andre spillere i det området som er satt av for "ute-av-spill-tid" – der finner du sikkert sjokolade eller annet godt!


Alt matrialet her er å betrakte som forfatteren(es) eiendom, og beskyttet av lov av 12.mai 1961 nr.2 om opphavsrett til åndsverk m.v. (opphavsrettsloven)

Skattk@mmeret - Ansvarlig redaktør Tommy Finsen